Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün pasajçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak stabil, esnek ve tatlı bir yapıda olmalı, anlı şanlı bir aromaya ve düzgün yanmayı katkısızlayacak taçıcı özelliğe sahip olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetineşeli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile de Latince “pürus” (saf eksiksiz yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden yapılmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk posta TDK sözlüğünün 1955 seneındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı koca oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en kazançlı purolar olarak nitelendirilseler de biraşırı spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsaker en nazarıitibar etmesi gerekilen şey düz bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer düz bir nemde değil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız kâm yada tat maatteessüf katiyen hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. tüm muhafaza ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve bağırsakime apiko farz etmek bağırsakindir. Tabi bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dem ülkü nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülkü puro nem değerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde bağırsakilen bir puro ülkü nem değerlerinde bağırsakiliyor onaylama edilebilir. Kimine için %65 azca yada %75 çok muş kabil görülsede gerçekte bu nem değerleri de kimisine için oldukça iyi ve bağırsakilebilir en yetkin değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan kâm almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken başka bir isim bu nem değerinin puroya günah edilen bir porte bulunduğunu ve asla bağırsakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla bile bu %10 luk nem ayırtı beyninde gidip gelmeden kamu aynı nem değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değdavranışimi purolarına dokunca verebilir. Böyle bir değiş tokuş yapacaksanız bunu mümkün başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize için bu nem değerleri neyi değdavranıştirmektedir diye soracak olursanız kısaca ifade etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, yaman azalır ve bağırsakimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça yaman artar, bağırsakimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde var olmak istiyorsanız buna dem ve deneyim ile karar vereceksiniz. Size kimse en kazançlı porte bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Aşağıdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabil siyah husus averaj 6 ay içinde davranışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem tevdi üzerine yerleşmiş bu tertibat sıcaklıktan mutlak olmadığı bağırsakin belli bir dem içinde sıcaklarda nem peşışı yada soğuklarda humidor zarfında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu vadi bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün başüstüneğunca aşkın sıcaklık değdavranışimi olmayan ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 nem kıymeti temin etmek bağırsakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu porte iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabil çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek zeminı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. Eğer derdiniz koca nem evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dem başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan bağışı ile humidor içine dağıtılır ve nem in durmadan ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çkırmızıışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile bile tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bağırsakin en kazançlı yöntem olarak zıtmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem nem kabız hem nem tevdi özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya serlamıştır. Akşam gündüz yada mevsim intikalleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sağlık bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde koca nem değerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak durağan bir nem kıymeti katkısızlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tüm puroların aynı nemde ve elan katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.