Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün pasajçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak sıhhatli, esnek ve tatlı bir yapıda olmalı, ömre bedel bir aromaya ve intizamlı yanmayı sağlayacak kenarıcı özelliğe mevla olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan düntir. Bu dile de Latince “pürus” (saf şerif ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden yapılmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk su TDK sözlüğünün 1955 seneındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey mualla oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en yavuz purolar olarak nitelendirilseler de birmebzul uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro ciğerer en özen etmesi gerekilen şey hak bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet hak bir nemde değil ise purolarınız ne denli kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız keyif yada kâm maalesef mutlak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. tüm saklama ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve ciğerime müheyya tasarruf etmek ciğerindir. Basıcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her saat mefkûre rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Evet mefkûre puro rutubet değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri arasında ciğerilen bir puro mefkûre rutubet değerlerinde ciğeriliyor ikrar edilebilir. Kimine için %65 azca yada %75 çok muş kadar görülsede esasta bu rutubet değerleri de kimisine için oldukça münasip ve ciğerilebilir en kâmil değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet değerlerinde purodan keyif almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro ciğermeyi çok severken farklı bir nefer bu rutubet değerinin puroya efsus edilen bir kıymetiharbiye bulunduğunu ve katiyen ciğerilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yanında bu %10 luk rutubet ayrımı arasında gidip gelmeden hepsi aynı rutubet değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değnöbetimi purolarına ziyan verebilir. Hakeza bir varyasyon yapacaksanız bunu olanaklı evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet rutubet değerlerinden bahsettiğimize için bu rutubet değerleri neyi değnöbettirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca tefhim etmek gerekir ise puro da rutubet kıymeti arttıkça purodan hileınan aroma artar, tütün azalır ve ciğerimi zorlaşır, rutubet kıymeti azaldıkça tütün artar, ciğerimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde ara vermek istiyorsanız buna saat ve tecrübe ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en yavuz kıymetiharbiye bu ve bu değerde ciğermelisin dememeli çünkü puronun rutubet kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlar. İÇerisindeki köpük kadar yağız şey yaklaşık 6 kamer içinde nöbetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 rutubet ita üzerine yerleşmiş bu tip sıcaklıktan özgür olmadığı ciğerin muayyen bir saat içinde sıcaklarda rutubet arkaışı yada soğuklarda humidor ortamında rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu minval bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı evetğunca zait suhunet değnöbetimi sıfır ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 rutubet kıymeti sağlamak ciğerin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu kıymetiharbiye iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kadar çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek kucakı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz mualla rutubet evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o saat farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki su haznesindeki üstteki bir fan etkiı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in ruzuşeb ayarlanan rutubet seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin rutubet kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çhileışmakta ve maksut rutubet kıymeti gelmesi iile yanında gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek ciğerin en yavuz alternatif olarak muhalifmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem rutubet transfer hem rutubet ita özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya kafalamıştır. Gece gündüz yada zaman geçişleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme ciğerin kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde mualla rutubet değerlerinde çift taraflı çhileışarak çakılı bir rutubet kıymeti sağlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor ciğeri fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tüm puroların aynı nemde ve elan sağlıklı olmasını sağlamaktadır.