Puro silindir şeklinde sarılmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında duman kesimçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak sıhhatli, esnek ve hafif bir strüktürda olmalı, kandırıcı bir aromaya ve düzenli yanmayı katkısızlayacak tarafıcı özelliğe malik olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan düntir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf duru ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden strüktürlmış” medlulında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kez TDK sözlüğünün 1955 seneındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı mualla oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en hayır purolar olarak nitelendirilseler bile birşunca spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro içerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey akıllıca bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet akıllıca bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız haz yada tatlılık maatteessüf kesin hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. eksiksiz muhafaza ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve içime apiko başlamak içindir. Basıcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her saat mefkûre nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ mefkûre puro nem bileğerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri ortada içilen bir puro mefkûre nem bileğerlerinde içiliyor onaylama edilebilir. Kimine bakarak %65 az yada %75 çok muş gibi görülsede gerçekte bu nem bileğerleri bile kimisine bakarak oldukça makul ve içilebilir en eksiksiz bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem bileğerlerinde purodan haz aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken diğer bir nefer bu nem bileğerinin puroya efsus edilen bir kadir bulunduğunu ve katiyen içilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile yerindedır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi müstelzim şey %65 astı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk nem ayırtı ortada gidip gelmeden bilcümle aynı nem bileğerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğdavranışimi purolarına mazarrat verebilir. Böyle bir trok yapacaksanız bunu kabil başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem bileğerlerinden bahsettiğimize bakarak bu nem bileğerleri neyi bileğdavranıştirmektedir diye soracak olursanız kısaca ifham etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan düzenınan aroma artar, duman azalır ve içimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça duman artar, içimi kolaylaşır ve düzenınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde üstüne düşmek istiyorsanız buna saat ve görgü ile karar vereceksiniz. Size kimesne en hayır kadir bu ve bu bileğerde içmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük gibi siyah madde averaj 6 kamer içerisinde davranışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem tesviye üzerine oturmuş bu sistem sıcaklıktan hür olmadığı için muayyen bir saat içerisinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor ortamında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu hava bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil başüstüneğunca aşkın suhunet bileğdavranışimi sıfır ortamlar seçmeye çdüzenışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem değeri getirmek için dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu kadir iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri gibi çdüzenışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek platformı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. şayet derdiniz mualla nem olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o saat diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan himmetı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in devamlı ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çdüzenışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile müşterek yine durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek için en hayır alternatif olarak mukabilmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem nem kabız hem nem tesviye özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya mirlamıştır. şeb gündüz yada zaman geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde mualla nem bileğerlerinde çift taraflı çdüzenışarak mıhlı bir nem değeri katkısızlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve eksiksiz puroların aynı nemde ve henüz katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.